32.jpg
16.jpg
19.jpg

Oprichting en History

Oprichting en historie.

In mei 1980 komt door toeval een echtpaar uit Sint Philipsland in aanraking met de badmeester in Tholen, de heer Jansen, met de vraag of er op het eiland Tholen een duikvereniging is.

Gelijktijdig komt er een brandweerman vragen of hij mag oefenen voor voor zijn brandweer duikbrevet. De badmeester kent nog een sportduiker, die bij de rijkspolitie werkt en op Tholen woont.

Om kort te gaan, deze mensen komen bij elkaar en overwegen een duikvereniging op te richten. In augustus 1980 is deze groep uitgegroeid tot 15 personen, net voldoende voor de aansluiting bij de N.O.B. (Nederlandse Onderwatersport Bond).

Na het zomerseizoen werd het echter zeer moeilijk om de vereniging in stand te houden, die de naam Snotdolf had meegekregen (snot = snottteren in de duikbril, dolf = dolfijnen, een zwemslag met zwemvinnen, Snotdolf = een vis die in de Oosterschelde voorkomt).

Oktober 1980 hadden we geen trainings accomodatie, met veel moeite wordt er een trainingsprogramma opgezet, welke buiten aan de vluchthaven te Tholen wordt uitgevoerd, dit was een koude en bijna onhoudbare situatie, veel hard trainen (ME-trainingen) maar de conditie werd uitstekend.

Na een zoekactie van enkele maanden konden wij via de gemeente in de oude sportzaal aan de Zoekweg terecht.
Deze kans werd met open armen ontvangen en de trainingen konden nu binnen plaatsvinden. Ook werd hier met de theorie gestart, tussenbeentje op de banken met je schrift voor je en dan een kwartier blokken, daarna sporten.

Intussen reed het bestuur alle denkbare accomodaties af om zwemwater te huren, de prijzen varieerden toen al van honderd tot tweehonderdvijfenzestig gulden per uur, dit konden wij beslist niet betalen.
Tot wij op een dag een accomodatie gevonden hadden die betaal-baar bleek en redelijk bereikbaar was, namelijk Familyland te Hoogerheide F. 60,00 per uur. Vanaf die tijd ging het goed met de vereninging. We groeiden gestaag. De oude hap had wel afgezien, maar het draaide.

Terug in Tholen zomer 1981 hard trainen en de eerste examens stonden voor de deur. In september 1981 werden de eerste examens afgelegd.
De winter van 1981/1982 werd benut om in cafe De Gouden Leeuw in de zaal theorie te geven en in maart 1982 deden 7 kandidaten het eensters theorie examen.
Tot op de dag van vandaag is dit zo gebleven en verbeterd.
U ziet dat er veel voor is gedaan om de vereniging op te richten en wij danken dan ook de oprichters die door veel inzet dit mogelijk hebben gemaakt.
Met dank aan: Hans en Yvonne Ooink, Anton van Stee, Jaap Jansen (ex badmeester Tholen) en Jan van Meggelen.

Jaap Jansen werd voor zijn grote inzet voor de oprichting in 1981 het ere-lidmaatschap verleend, waarna hij zich terug trok uit het bestuur. Toch hield hij een zwak plekje voor de vereninging.

 

Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Online